GA TERUG
.

Bekijk een ander onderzoek

1. Borstkanker
> klik hier
2. Prostaatkanker
> klik hier

Prostaatkanker

Maak uw keuze

Diagnostiek

Bloedonderzoek
In de prostaat wordt een stof aangemaakt, het Prostaat Specfiek Antigeen (PSA). Een verhoging van PSA in het bloed duidt op afwijkingen in de prostaat, bijvoorbeeld (maar zeker niet noodzakelijk) kankerKwaadaardige gezwelvorming.. Als het PSA-gehalte hoog is worden er aanvullende diagnostisch onderzoeken verricht:

Lichamelijk onderzoek
Via de endeldarm wordt de prostaat op de tast gecontroleerd op afwijkingen; het rectaal toucheren.

Echo-onderzoek
Via de endeldarm word een echo-apparaat naar binnen gebracht. De gehele prostaat kan hiermee worden afgebeeld. Ook afwijkingen kunnen hiermee worden opgespoord. Het echo-onderzoek is een essentieel deel van de zoektocht naar prostaatkanker, omdat weefselmonsters (biopsie) op geleide van het echo-beeld worden genomen.
 
Biopsie
Onder verdoving worden stukjes weefsel uit de prostaat weggenomen met behulp van een biopsienaald. Deze stukjes weefsel worden onderzocht in het laboratoriumEen ruimte die gebouwd is voor onderzoek en bereiding van stoffen. Alleen hiermee wordt de diagnoseVaststelling van de aard van een ziekte door geneeskundig onderzoek. prostaatkanker onomstotelijk gesteld.

MRI toestelMRI
Voor een nog betere beoordeling van de prostaatkanker kan MRIMagnetic Resonance Imaging, onderzoek waarbij met behulp van magnetisme wordt gekeken naar de vorm, ligging en functie van organen in het lichaam.-onderzoek behulpzaam zijn met name over de preciese omvang van de prostaatkanker en uitgroei buiten de prostaat.
 

Resultaat botscanBotscan
Om na te gaan of er uitzaaiingen zijn in de botten kan een botscan (ook wel skeletscintigram genoemd) uitgevoerd worden. Dit onderzoek wordt uitgevoerd binnen de afdeling nucleaire geneeskundeAfdeling waarbij met behulp van radioactieve stofStof die ioniserende straling uitzendt.fen lichaamsfuncties in beeld worden gebracht en bepaalde aandoeningen worden behandeld. of afdeling beeldvormende techniekenTechnieken waarmee lichaamsdelen en functies in beeld worden gebracht.. Het zijn met name de botten waarnaar prostaatkanker neigt uit te zaaien.
CT toestelCT
Een CT-scan wordt vaak uitgevoerd om de lymfklieren af te beelden. Het resultaat van een CT scanOok wel computer tomografie genoemd. Een onderzoeksmethode om het menselijk lichaam in beeld te brengen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van röntgenstralingDoor natuurkundige W.C. Röntgen ontdekte elektromagnetische straling. Deze straling wordt voor verschillende onderzoeken gebruikt (rontgenfoto`s, CT enz.).. maakt het mogelijk om na te gaan of in het onderzochtte gebied uitzaaiingen zijn.


Verwijdering van de lymfklieren rond de prostaat
Dit gebeurt door middel van een open operatie of  middels een kijkoperatie (laparoscopische operatie) via kleine sneetjes in de buik. De lymfklieren worden onderzocht door de patholoog anatoom.Het verwijderen van de lymfeklieren heeft vrijwel geen late gevolgen.
Schildwachtklieronderzoek. Hiermee worden de lymfeklieren opgespoord en verwijderd die het eerst in direct contact staan met de prostaatkanker. De lymfeklieren worden zichtbaar gemaakt m.b.v. een radioactieve stof, die voor de operatie wordt ingespoten. Daarna worden de lymfeklieren tijdens een kijkoperatie opgespoord met een apparaat dat de radioactiviteitDe eigenschap van sommige stoffen ioniserende stralen uit te zenden. kan meten (gamma-detector). Met dit onderzoek hoeven minder lymfeklieren worden weggehaald dan met de gewone lymfklierverwijdering. Bovendien is er meer zekerheid dat de essentiele lymfeklieren die met de prostaatkanker samenhangen ook worden weggehaald.