TERUG NAAR LIJST
.

Andere achtergronden

Echografie Algemeen

Achtergronden

Bij echografie wordt gebruik gemaakt van hoog frequente geluidsgolven, die voor het menselijk gehoor niet waarneembaar zijn. De geluidsgolven worden het lichaam ingezonden door een transducer (kleine scanner, taster) direct op de huid te plaatsen. De transducer is een apparaatje dat geluidsgolven kan zenden en ontvangen. Om het geluid goed te kunnen ontvangen en uitzenden zit er gel tussen de transducer en de huid. Het uitgezonden geluid wordt door de organen in het lichaam teruggekaatst (echo) naar de transducer. 

Het geluid wordt in een elektrisch signaal omgezet dat via een snoer aan de computer is verbonden, waardoor een beeld bestaande uit grijstinten op de monitor ontstaat. Het onderzoek is pijnloos en ongevaarlijk. Aangezien hier geen straling gebruikt wordt, is het ongevaarlijk. Van de geluidsgolven voelt u helemaal niets. 
           
Wat kan onderzocht worden met echografie?
echo_onderzoek_400De meeste mensen kennen de echografie van zijn toepassing bij zwangerschap. Dit is niet het enige wat met echografie onderzocht kan worden. Organen en weefselstructuren die met echografie onderzocht kunnen worden zijn o.a: lever, galblaas, galwegen, nieren, bijnieren, milt, alvleesklier, schildklier, bijschildklier, heupen van kinderen, schedel  van kinderen, blaas, baarmoeder, zaadbal, prostaat, rectum, halsvaten, beenvaten, bloedvaten, hart, gewrichten, spieren, pezen en borsten.