GA TERUG
.

Bekijk een ander onderzoek

1. Abcesdrainage
> klik hier
2. Buik (Röntgenfoto)
> klik hier
3. CT onderzoek algemeen
> klik hier

Galwegonderzoek (Röntgendoorlichting)

Maak uw keuzeGalwegonderzoek (Röntgendoorlichting)


Doel
Met behulp van dit onderzoek worden de galwegen in beeld gebracht en eventuele vernauwingen in de galwegen verholpen. Tevens kan men met dit onderzoek een katheter in de galwegen aanbrengen om de geproduceerde gal op te vangen in een zakje buiten het lichaam.

Voorbereiding
Het kan een enkele keer voorkomen dat na dit onderzoek een bloeding of lekkage uit de galwegen naar de buikholte optreedt. Daarom kunt u uit voorzorg in het ziekenhuis opgenomen worden. Tevens is het nodig dat u nuchter bent voor dit onderzoek. Hoelang van tevoren u nuchter moet zijn is afhankelijk van de richtlijnen van de afdeling. Nuchter zijn houdt in dat u niet mag eten, drinken, snoepen, kauwen en roken. 

Bent u diabetespatiënt? Geef dit dan van tevoren door aan de afdeling, dan kan het dieet en/of de onderzoekstijd eventueel aangepast worden in overleg met uw diëtist.
     
Voor dit onderzoek is het nodig om 1 uur van tevoren de stollingstijd van uw bloed te controleren. Hiervoor wordt 1 uur voor de aanvang van het onderzoek een kleine hoeveelheid bloed van u afgenomen. Wat betreft de medicatie, dient u precies de richtlijnen van uw behandelend arts te volgen. 
     
Bent u overgevoelig voor bepaalde medicijnen of jodium of heeft u in het verleden een overgevoeligheidsreactie op een contrastmiddel gehad, dan dient u dit vóór het onderzoek te melden bij de laborant en de arts.

Verloop

U wordt uit de wachtkamer opgehaald en naar de onderzoekskamer gebracht waar het onderzoek plaats vindt. Daar komt u op de onderzoekstafel te liggen. Door middel van echografie wordt de punctieplaats bepaald. Vervolgens wordt de huid rondom de punctieplaats door een laborant ontsmet en geeft de radioloog u een injectie voor een plaatselijke verdoving. Om infecties te voorkomen, ligt u onder steriele doeken. Ook de radioloog en de laborant dragen steriele kleding en handschoenen.
  
De radioloog maakt een klein sneetje in de huid om de galwegen te kunnen 
aanprikken. Tijdens het aanprikken wordt u gevraagd uw adem in te houden. 
Als de galwegen aangeprikt zijn en de naald op de juiste plaats zit, wordt er een dun draadje (voerdraad) door de naald naar binnen gebracht. Nu wordt de naald verwijderd en een dun slangetje (katheter) wordt over de voerdraad naar binnen gebracht. Als er gal uit de katheter komt, betekent dit dat de katheter op de juiste plaats zit. Onder doorlichting (afbeelding op een monitor) met een röntgenapparaat 
wordt geprobeerd om de katheter verder op te voeren in de galwegen. Als dit lukt wordt de katheter vervangen door een iets dikkere katheter. Dit kan even pijnlijk zijn. Om foto's van de galwegen te kunnen maken en ze beter zichtbaar te maken, wordt via de katheter een contrastmiddel de galwegen ingespoten.

In sommige gevallen is het nodig om de katheter in de galwegen te laten zitten. In dat geval wordt de katheter vastgehecht aan de huid. Door de plaatselijke verdoving zal u hier niets van voelen. Om de gal op te vangen, wordt er een zakje aan de katheter bevestigd. Na enkele dagen kan het, afhankelijk van de aandoening, nodig zijn om de katheter verder op te voeren door de galwegvernauwing naar de darmen. Soms 
is het nodig dat er een 'stent' in de galwegen wordt geplaatst. Ook kan men een katheter, waaraan een ballonnetje zit die opgepompt kan worden, gebruiken om de plaats van de vernauwing op te rekken.


Duur
De duur van het onderzoek varieert van 1 tot 2 uur. In enkele gevallen is het nodig dat u een "roesje" krijgt. U wordt dan licht in slaap gebracht en merkt dan niets van het onderzoek.

Nazorg
Na afloop van het onderzoek mag u terug naar de afdeling waar u bent opgenomen. Het is mogelijk dat u tijdens de eerste dagen na het onderzoek een weeïg gevoel in de buik hebt. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Het is u wel aan te raden dat u, als u weer mag opstaan, het rustig aan doet.

Uitslag
Over het algemeen worden de foto's na afloop van het onderzoek eerst door een radioloog bekeken. Als de foto's voldoende informatie opleveren, om een goede diagnose te kunnen stellen, kunt u naar huis of naar de afdeling terug. Op een later tijdstip zal de arts de foto's beter bekijken en beoordelen. Hij zal er een verslag over schrijven, en dit aan uw medisch dossier toevoegen. De arts, specialist of huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd krijgt een kopie van de uitslag. Deze hele procedure neemt over het algemeen 4 werkdagen in beslag.

Aandachtspunten
Als u zwanger bent, of denkt dit te zijn, neemt u dan van tevoren contact op met de afdeling. In overleg kan worden besloten of het onderzoek door kan gaan of uitgesteld moet worden. Wilt u meer weten of heeft u vragen, kijk nog eens rustig rond op deze website.

Printdatum: 13-12-2019 om 22:05
Kijk voor meer informatie op www.infobuddy.nl
Deze brochure is onder voorbehoud van fouten en/of eventuele wijzigingen.

Aandachtspunten

Als u zwanger bent, of denkt dit te zijn, neemt u dan van tevoren contact op met de afdeling. In overleg kan worden besloten of het onderzoek door kan gaan of uitgesteld moet worden. Wilt u meer weten of heeft u vragen, kijk nog eens rustig rond op deze website.
volgende