GA TERUG
.

Bekijk een ander onderzoek

1. Abcesdrainage
> klik hier
2. Buik (Röntgenfoto)
> klik hier
3. CT onderzoek algemeen
> klik hier

Dunne darm (Röntgendoorlichting)

Maak uw keuzeDunne darm (Röntgendoorlichting)


Doel
Bij dit onderzoek wordt de dunne darm afgebeeld (inclusief het slijmvlies van de darm) door middel van contrastmiddel, water en een röntgenapparaat. Men kan zo alle contouren van de dunne darm onderzoeken op eventuele afwijkingen.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek dient u een licht verteerbaar dieet te volgen. Tevens krijgt u van de afdeling een laxeermiddel mee. U krijgt een folder van het ziekenhuis waarin precies de dieetvoorschriften en het gebruik van het laxeermiddel staat beschreven. Op deze manier zijn uw darmen aan het eind van het dieet helemaal leeg (schoon). Als uw darmen niet volledig schoon zijn staat dit een correcte diagnose in de weg, en zult u wederom het dieet moeten volgen en op een volgende afspraak terugkomen. Volg deze voorschriften daarom uiterst nauwkeurig en bel bij twijfels of vragen naar uw ziekenhuis. Door deze voorbereiding kunt u last krijgen van darmkrampen. Dit is normaal. Op de dag van het onderzoek mag u niet eten, drinken of roken. Hierdoor wordt de darmwand te nat en kan het contrastmiddel zich niet goed hechten. Bent u diabetespatiënt? Geef dit dan van tevoren door aan de afdeling, dan kan het dieet en/of de onderzoekstijd eventueel aangepast worden in overleg met uw diëtist.

Verloop
U wordt uit de wachtkamer opgehaald en naar de onderzoekskamer gebracht. Hier komt u op een onderzoekstafel te liggen, waar vervolgens een dun slangetje via de mond of neusholte in de maag wordt gebracht. Hiervoor wordt meestal de neus-keelholte met behulp van een spray verdoofd. Dit inbrengen is even een vervelend gevoel, maar probeert u zich te onspannen terwijl u het slangetje doorslikt.  Vervolgens wordt het slangetje gekoppeld aan een apparaat zodat er contrast ingebracht kan worden naar de darmen. Dit contrastmiddel (bariumsuspensie) dient ervoor om de darmen en zijn contour goed te kunnen onderscheiden van de overige organen. Het contrast moet door lopen totdat de gehele dunne darm gevuld is. Tijdens dit hele proces worden vanuit verschillende richtingen röntgenfoto's gemaakt van uw darmen. U zult regelmatig gevraagd worden van positie te veranderen. Het onderzoek is klaar als de gehele dunne darm zich gevuld heeft met het contrastmiddel, en over het gehele traject foto's zijn gemaakt. Sommige afdelingen werken met een ander principe om de pap in de darmen te krijgen (bijvoorbeeld door het te drinken). De meeste ziekenhuizen werken echter volgens bovenstaand principe, maar lees hiervoor (en voor het dieet) de folder van het ziekenhuis goed door.

Duur
Het vullen van de dunne darm is een tijdrovend proces. Het gehele onderzoek neemt daarom 1 tot 2 uur tijd in beslag.

Nazorg
Na het onderzoek kunt u last krijgen van darmkramp(en). Dit neemt meestal na een paar uur af. Na het onderzoek zal uw ontlasting wit en mogelijk hard zijn. Dit is volkomen normaal en onschuldig.  Om obstipatie (verstopping van de darmen) te voorkomen moet u na het onderzoek veel drinken. Het wordt u aangeraden, als u last krijgt van obstipatie om veel te drinken. Drinken voorkomt het hard worden van het contrastmiddel in de ontlasting. Na het onderzoek mag u weer alles eten en drinken.

Uitslag
Over het algemeen worden de foto's na afloop van het onderzoek eerst door een radioloog bekeken. Als de foto's voldoende informatie opleveren, om een goede diagnose te kunnen stellen, kunt u naar huis of naar de afdeling terug. Op een later tijdstip zal de arts de foto's beter bekijken en beoordelen. Hij zal er een verslag over schrijven, en dit aan uw medisch dossier toevoegen. De arts, specialist of huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd krijgt een kopie van de uitslag. Deze hele procedure neemt over het algemeen 4 werkdagen in beslag.

Aandachtspunten
Blijf tijdens het dieet in de buurt van een toilet. Het dieet kan namelijk (al na 3 uur) herhaaldelijk diarree veroorzaken.

Als u zwanger bent, of denkt dit te zijn, neemt u dan van tevoren contact op met de afdeling. In overleg kan worden besloten of het onderzoek door kan gaan of uitgesteld moet worden. Wilt u meer weten of heeft u vragen, kijk nog eens rustig rond op deze website.Printdatum: 13-12-2019 om 23:16
Kijk voor meer informatie op www.infobuddy.nl
Deze brochure is onder voorbehoud van fouten en/of eventuele wijzigingen.

Duur

Het vullen van de dunne darm is een tijdrovend proces. Het gehele onderzoek neemt daarom 1 tot 2 uur tijd in beslag.