GA TERUG
.

Bekijk een ander onderzoek

1. Abcesdrainage
> klik hier
2. Buik (Röntgenfoto)
> klik hier
3. Dikke darm (Röntgendoorlichting)
> klik hier

CT onderzoek algemeen

Maak uw keuzeCT onderzoek algemeen


Doel

ctschaedelMet behulp van een CT onderzoek kan men afwijkingen of aandoeningen in het te onderzoeken lichaamsdeel aantonen of uitsluiten.


Voorbereiding
Afhankelijk van het soort CT onderzoek is in sommige gevallen een voorbereiding noodzakelijk. Deze voorbereiding kan bestaan uit een diëet, staken met bepaalde medicatie en/of het innemen van een contrastvloeistof voorafgaand aan het onderzoek.

Voor voorbereidingen in uw specifieke geval dient u de meegegeven instructies van het ziekenhuis goed op te volgen.

Verloop

ct_scannerComputer Tomografie is gebaseerd op het principe van een draaiende röntgenbuis, röntgendetectoren en een computer. In de CT zit een groot gat, waaromheen de draaiende röntgenbuis is bevestigd. Deze buis zit in de omhulling van het apparaat. Tijdens het maken van de CT-plaatjes draait de röntgenbuis om het lichaam heen. De tegenoverliggende detectoren      registreren de hoeveelheid doorgelaten straling en geven dit door aan de computer. Deze computer kan van de gegevens van de detectoren een dwarsdoorsnede van het lichaam reconstrueren. Soms worden er contrastmiddelen gebruikt bij het onderzoek.

ctthorax_400Voor dit onderzoek wordt het te onderzoeken lichaamsdeel in de opening van de CT geschoven. U ligt hiervoor op een onderzoekstafel. Het draaien van de röntgenbuis kunt u duidelijk horen tijdens het maken van de onamen. De laboranten kunnen u via een camera en een intercomsysteem goed in de gaten houden, en u ten alle tijden horen. Ze kunnen u tevens zien via het raam tussen de onderzoeks- en de bedieningsruimte. Mocht u last hebben van claustrofobie, meld dit van tevoren aan de laborant. Deze kan u tips geven en eventueel maatregelen treffen om u extra op uw gemak te laten voelen. Metalen voorwerpen (kleingeld, sierraden e.d.) kunnen de opnamen verstoren.


Duur

Afhankelijk van het soort CT onderzoek kan de onderzoeksduur variëren tussen 20 tot 60 minuten.


Nazorg
Tenzij u anders verteld wordt, mag u na afloop van het onderzoek naar huis of terug naar de afdeling waar u bent opgenomen.

Uitslag
Over het algemeen worden de foto's na afloop van het onderzoek eerst door een radioloog bekeken. Als de foto's voldoende informatie opleveren, om een goede diagnose te kunnen stellen, kunt u naar huis of naar de afdeling terug. Op een later tijdstip zal de arts de foto's beter bekijken en beoordelen. Hij zal er een verslag over schrijven, en dit aan uw medisch dossier toevoegen. De arts, specialist of huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd krijgt een kopie van de uitslag. Deze hele procedure neemt over het algemeen 4 werkdagen in beslag.

Aandachtspunten

Als u zwanger bent, of denkt dit te zijn, neemt u dan van tevoren contact op met de afdeling. In overleg kan worden besloten of het onderzoek door kan gaan of uitgesteld moet worden. Wilt u meer weten of heeft u vragen, kijk nog eens rustig rond op deze website.Printdatum: 13-12-2019 om 22:34
Kijk voor meer informatie op www.infobuddy.nl
Deze brochure is onder voorbehoud van fouten en/of eventuele wijzigingen.

Doel

ctschaedelMet behulp van een CT onderzoek kan men afwijkingen of aandoeningen in het te onderzoeken lichaamsdeel aantonen of uitsluiten.

vorige