GA TERUG
.

Bekijk een ander onderzoek

1. Buik (Röntgenfoto)
> klik hier
2. CT onderzoek algemeen
> klik hier
3. Dikke darm (Röntgendoorlichting)
> klik hier

Abcesdrainage

Maak uw keuzeAbcesdrainage


Doel
Door een ontsteking kunnen in het lichaam abcessen ontstaan. Een abces is een met pus gevulde holte. Door middel van dit onderzoek wordt het abces aangeprikt en laat men de pus eruit lopen. 

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is het nodig dat u nuchter bent. Hoelang van tevoren u nuchter moet zijn is afhankelijk van de richtlijnen van de afdeling. Nuchter zijn houdt in dat u niet mag eten, drinken, snoepen, kauwen en roken.

Bent u overgevoelig voor bepaalde medicijnen of jodium of heeft u in het verleden een overgevoeligheidsreactie op een contrastmiddel gehad, dan dient u dit vóór het onderzoek te melden bij de laborant en de arts.

Bent u diabetespatiënt? Geef dit dan van tevoren door aan de afdeling, dan kan het dieet en/of de onderzoekstijd eventueel aangepast worden in overleg met uw diëtist.


Verloop
U wordt uit de wachtkamer opgehaald en naar de onderzoekskamer gebracht. Hier komt u op de onderzoekstafel te liggen. Over het algemeen wordt door middel van echografie de plaats van het abces bepaald. Soms is het nodig om de plaatsbepaling met behulp van de CT-scanner te bepalen.  Om de pus uit het abces te laten lopen, moet men een slangetje (katheter) in het
abces brengen. De plaats waar men de katheter in het lichaam brengt wordt ontsmet en verdoofd. De radioloog maakt hierna een sneetje op de plek waar hij de katheter wil inbrengen. Dit kan even pijnlijk zijn. Vervolgens wordt de katheter in het abces gebracht en laat men de pus eruit lopen. Abcesdrainage kan ook gebeuren met een naald en een spuit. Dit proces gebeurt onder doorlichting (afbeelding op een monitor) met een röntgenapparaat, of met behulp van echografie of CT-scan.

Duur
De totale duur van dit onderzoek varieert van 30 tot 45 minuten.

Nazorg
Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken. Een buisje met pus uit het abces wordt voor onderzoek naar het laboratorium gestuurd. Als u in het ziekenhuis bent opgenomen, mag u terug naar de afdeling en krijgt u van de verpleging het tijdstip van de vervolgafspraak door. Anders kunt u gewoon naar huis gaan.

Uitslag

Niet van toepassing.


Aandachtspunten
Als u zwanger bent, of denkt dit te zijn, neemt u dan van tevoren contact op met de afdeling. In overleg kan worden besloten of het onderzoek door kan gaan of uitgesteld moet worden.  Wilt u meer weten of heeft u vragen, kijk nog eens rustig rond op deze website.

Printdatum: 13-12-2019 om 22:05
Kijk voor meer informatie op www.infobuddy.nl
Deze brochure is onder voorbehoud van fouten en/of eventuele wijzigingen.

Doel

Door een ontsteking kunnen in het lichaam abcessen ontstaan. Een abces is een met pus gevulde holte. Door middel van dit onderzoek wordt het abces aangeprikt en laat men de pus eruit lopen. 
vorige