GA TERUG
.

Bekijk een ander onderzoek

1. Borsten (Echo-onderzoek)
> klik hier
2. Mammalokalisatie (Echo-onderzoek)
> klik hier

Biopsie met echografie

Maak uw keuzeBiopsie met echografie


Doel
Een radioloog zal een biopsie uitvoeren. Dit houdt in dat er een stukje weefsel uit de afwijking wordt weggehaald, dat verder onderzocht zal worden. Om de plaats te bepalen waar men moet gaan prikken, wordt vaak gebruik gemaakt van echografie.
Een biopsie wordt ook wel punctie genoemd.


Voorbereiding
Voor dit onderzoek is het nodig dat u nuchter bent. Hoelang van tevoren u nuchter moet zijn is afhankelijk van de richtlijnen van de afdeling (dit is meestal vanaf 22:00 uur op de avond voor het onderzoek). Nuchter zijn houdt in dat u niet mag eten, drinken, snoepen, kauwen en roken. Verder dient u precies de medicatierichtlijnen van uw arts te volgen. Bent u diabetespatiënt? Geef dit dan van tevoren door aan de afdeling, dan kan het dieet en/of de onderzoekstijd eventueel aangepast worden in overleg met uw diëtist.

Verloop
U wordt uit de wachtkamer opgehaald en naar de onderzoekskamer gebracht. U komt op een onderzoekstafel te liggen. De radioloog voert het onderzoek uit. U wordt verzocht het gebied waar de afwijking zich bevindt bloot te maken.  Met een transducer wordt over het te onderzoeken gebied bewogen. Om de ruimte tussen de transducer en de huid op te vullen, wordt het te onderzoeken gebied ingesmeerd met een gel. Dit voelt soms koud aan. Als de radioloog de juiste locatie van de afwijking heeft gevonden, wordt de huid op die plaats ontsmet en daarna verdoofd. De radioloog prikt met een speciale naald door de huid heen en haalt één of meerdere stukjes weefsel weg. Het biopt gaat naar het laboratorium voor onderzoek. De punctie gaat vrij snel, maar kan wel pijnlijk zijn.Het echografieonderzoek is niet pijnlijk en is onschadelijk voor de weefsels in het lichaam.

Duur
Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

Nazorg
Na het onderzoek moet u soms enige tijd ter observatie in de wachtkamer wachten. Als alles goed gaat, mag u na die tijd naar huis of terug naar de afdeling waar u bent opgenomen. 

Het is verstandig om de rest van de dag rust te nemen. De dag na het onderzoek kunt u rustig weer uw werkzaamheden oppakken. De eerste twee dagen moet u nog wel rustig aan doen, dus niet sporten en geen zware werkzaamheden verrichten.Uitslag
De weggehaalde stukjes weefsel worden naar het laboratorium gebracht voor onderzoek. De radioloog krijgt op een later tijdstip een verslag van de anatoom/patholoog over de onderzochte stukjes weefsel. Hij zal er een verslag over schrijven, en dit aan uw medisch dossier toevoegen. De arts, specialist of huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd krijgt een kopie van de uitslag. Deze hele procedure neemt over het algemeen inclusief het op kweek zetten van het weefsel enkele dagen in beslag.

Aandachtspunten
Wilt u meer weten of heeft u vragen, kijk nog eens rustig rond op deze website.

Printdatum: 13-12-2019 om 22:16
Kijk voor meer informatie op www.infobuddy.nl
Deze brochure is onder voorbehoud van fouten en/of eventuele wijzigingen.

Uitslag

De weggehaalde stukjes weefsel worden naar het laboratoriumEen ruimte die gebouwd is voor onderzoek en bereiding van stoffen gebracht voor onderzoek. De radioloogArts gespecialiseerd in de radiologie. krijgt op een later tijdstip een verslag van de anatoom/patholoog over de onderzochte stukjes weefsel. Hij zal er een verslag over schrijven, en dit aan uw medisch dossier toevoegen. De arts, specialist of huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd krijgt een kopie van de uitslag. Deze hele procedure neemt over het algemeen inclusief het op kweek zetten van het weefsel enkele dagen in beslag.