TERUG NAAR LIJST
.

Andere achtergronden

Techniek in de echografie

Achtergronden

transducer_120_01 Een echografisch onderzoek wordt met behulp van een transducer uitgevoerd. In een transducer bevinden zich piëzo-elektrische kristallen. Door elektrische signalen worden deze kristallen in trilling gebracht en genereren geluidsgolven. De geluidsgolven breiden zich uit in het lichaam. Ze worden, op grensvlakken tussen structuren met een verschillende dichtheid, teruggekaatst. De teruggekaatste geluidsgolven worden door dezelfde piëzo-elektrische kristallen ontvangen.

Nu vindt het omgekeerde proces plaats. De kristallen raken in trilling en genereren elektrische signalen, dat elektronisch verder wordt verwerkt tot een beeld op de monitor. Het beeld op de monitor is een zwart-wit beeld, met veel grijstinten. De mate van de zwarting is afhankelijk van de weerkaatsing van de geluidsgolven in het lichaam. Lucht veroorzaakt meer weerkaatsing in het lichaam dan vloeistoffen (urine en bloed). Om die reden worden vloeistoffen donkerder afgebeeld dan lucht.


Verschillende soorten transducerssoorten_transducers_120
 Er zijn verschillende soorten transducers. Ze verschillen onderling in de frequentie van de geluidsgolven die ze uitzenden. Afhankelijk van de toepassing worden frequenties gebruikt van 2,0 tot 15,0 MHz (de maximale hoorbare frequentie bij de mens ligt op 20 kHz).  Hoe lager de frequentie van de transducer, des te dieper de geluidsgolven gaan. Voor de oppervlakkig gelegen organen wordt dus een hogere frequentie gebruikt ten opzichte van structuren die dieper in het lichaam liggen.