GA TERUG
.

Bekijk een ander onderzoek

1. Bovenbuik (Echo-onderzoek)
> klik hier
2. Buik (Duplex-onderzoek)
> klik hier
3. Lever (Echo-onderzoek)
> klik hier

Onderbuik (Echo-onderzoek)

Maak uw keuzeOnderbuik (Echo-onderzoek)


Doel
Het doel van het onderzoek is om door middel van geluidsgolven de organen in de onderbuik in beeld te brengen, om eventuele afwijkingen of stoornissen op te sporen. In veel ziekenhuizen wordt bij een echografisch onderzoek niet naar één orgaan gekeken, maar naar alle organen in het te onderzoeken gebied, gecombineerd in één onderzoek.

Voorbereiding
Tenzij anders vermeld in de folder van uw ziekenhuis, moet u één uur vóór het onderzoek één liter water drinken. In dit uur mag u niet uitplassen. De blaas moet helemaal gevuld zijn voor het onderzoek, anders kunnen de organen niet goed in beeld gebracht worden.

Verloop
U wordt uit de wachtkamer opgehaald en naar de onderzoekskamer gebracht. U komt op uw rug op een onderzoekstafel te liggen. Een radioloog of echografist voert het onderzoek uit. Soms wordt dit in samenwerking van beide uitgevoerd. U wordt verzocht uw buik bloot te maken en de bovenkant van uw broek / rok wordt bedekt met een handdoek of papieren doek. Met een transducer wordt over het te onderzoeken gebied bewogen. Om de ruimte tussen de transducer en de huid op te vullen, wordt het te onderzoeken gebied ingesmeerd met een gel. Dit voelt soms koud aan. Er worden afbeeldingen vastgelegd, die later uitgebreid door de radioloog worden bekeken.

Het echografieonderzoek is niet pijnlijk en is onschadelijk voor de weefsels in het lichaam.


Duur
Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Nazorg
Tenzij u anders verteld wordt, mag u na afloop van het onderzoek naar huis of terug naar de afdeling waar u bent opgenomen. U mag na het onderzoek meteen naar het toilet. Meestal is in de kleedkamer een toilet aanwezig.

Uitslag
Over het algemeen worden de foto's na afloop van het onderzoek eerst door een radioloog bekeken. Als de foto's voldoende informatie opleveren, om een goede diagnose te kunnen stellen, kunt u naar huis of naar de afdeling terug. Op een later tijdstip zal de arts de foto's beter bekijken en beoordelen. Hij zal er een verslag over schrijven, en dit aan uw medisch dossier toevoegen. De arts, specialist of huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd krijgt een kopie van de uitslag. Deze hele procedure neemt over het algemeen 4 werkdagen in beslag.

Aandachtspunten
Wilt u meer weten of heeft u vragen, kijk nog eens rustig rond op deze website.

Printdatum: 13-12-2019 om 22:04
Kijk voor meer informatie op www.infobuddy.nl
Deze brochure is onder voorbehoud van fouten en/of eventuele wijzigingen.

Nazorg

Tenzij u anders verteld wordt, mag u na afloop van het onderzoek naar huis of terug naar de afdeling waar u bent opgenomen. U mag na het onderzoek meteen naar het toilet. Meestal is in de kleedkamer een toilet aanwezig.